Akkerkool

Akkerkool (Lapsana communis) is een inheemse, eenjarige plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). Akkerkool is geen familie van de kool.

Akkerkool

Naamgeving

Lapsana komt van het Griekse Ia(m)psanè. Het woord staat in verband met lapadzoo (purgeren). Communis betekent gewoon of algemeen voorkomend.

Vertaling

Engels:Nipplewort
Frans:Lampsane commune
Duits:Gemeiner Rainkohl

Voorkomen

Akkerkool groeit zowel op bebouwde als onbebouwde grond. Je vindt de plant langs wegen, op dijken, lichte plekken in loofbossen, bosranden, parken, plantsoenen, ruigten, op braakliggende grond, tegen muren en langs spoorbermen.

Akkerkool

Verwarring

Akkerkool kan met muursla worden verward. De bloemhoofdjes van muursla hebben echter minder lintbloemen (meestal maar 5) en de bladeren zijn onbehaard.

Hulp bij determinatie van gele composieten:
https://wildebloemen.info/pages%20sleutels/sleutel%20gele%20composieten%20met%20blad.php
https://wildebloemen.info/pages%20sleutels/sleutel%20gele%20composieten%20zonder%20blad.php

Beschrijving

Akkerkool kan tot 120 cm hoog worden. De plant heeft een penwortel waarop een rechtopstaande, vertakte en bebladerde stengel komt. De stengel bevat melksap.

De onderste bladeren hebben een grote eindlob en enkele kleinere slippen (liervormig). De bovenste bladeren zijn onverdeeld.

Onderste blaren van akkerkool
Onderste blaren van akkerkool

Alle bladeren zijn gesteeld, met een bochtige tot gegolfde rand.

De blaren van akkerkool zijn onderaan behaard
De blaren van akkerkool zijn onderaan behaard

Bloei

De plant bloeit van mei t/m augustus. Akkerkool bloeit met kleine lichtgele bloemhoofdjes, die uitsluitend uit lintbloemen bestaan. De bloemen staan op lange stelen en vormen een pluim van 8 tot 15 hoofdjes.

Bloem van akkerkool
Bloem van akkerkool

Na de bevruchting ontstaat een eenzadige dopvrucht of nootje. De zaden hebben geen vruchtpluis (pappus) en zijn langlevend (langer dan vijf jaar).

Culinair

De jonge bladen kunnen worden verwerkt in salades of worden gegeten als spinazie. Je kan ze ook verwerken in een omelet of groentetaart. De smaak doet aan radijs denken.

Ook de bloemen en bloemknoppen kan men in de keuken gebruiken. De jonge bloemknoppen kan men inleggen als kappertjes.

Akkerkool in de kruidengeneeskunde

Thee van het blad en de gedroogde bloemen werd gedronken bij leverproblemen en suikerziekte. Het melksap zou helpen bij ontstekingen en wondheling. Van het blad en de stengel werd door kneuzing een brij gemaakt dat voor de genezing van wonden werd gebruikt. Het kruid zou een kalmerende en antiseptische werking hebben.

Wetenswaardigheden

De plant wordt in sommige streken “Tepelkruid” genoemd. Het kruid werd vroeger gebruikt als men wou stoppen met het geven van borstvoeding.

Referenties en meer info

https://www.wilde-planten.nl/akkerkool.htm
https://wildebloemen.info/pages%20bloemen/A/akkerkool.php/?full=1
https://www.floravannederland.nl/planten/akkerkool
https://nl.wikipedia.org/wiki/Akkerkool
https://wildeplanteninbrugge.blogspot.com/search/label/Akkerkool
http://www.natuur-keuken.nl/eten/akkerkool-een-lekkere-eetbaar-onkruid-dat-geen-familie-van-de-kool-is/?fbclid=IwAR1LRaQeFH76Nu0eUs7iW_g5n1CCPr7Hez1FVgbWZEpO_gxRbqh06M0Prl8

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 16 juni 2024

    […] kan verward worden met akkerkool (Lapsana communis). Deze plant heeft echter een andere bladvorm met sterke bladbeharing en meer dan […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *