Antivogelpinnen

Stad Mechelen heeft al jaren geleden de stadsduif de oorlog verklaard. Zo wordt er de laatste jaren geëxperimenteerd met voeder waarin voorbehoedsmiddelen worden verwerkt, maar het meest zichtbare zijn de metalen pinnen die zowat overal in ons straatbeeld zijn verschenen.

Botten van wat ooit een vogel was…

Enkele jaren geleden begonnen overheden met het plaatsen ervan, bedrijven zagen er brood in en nu worden ze overal op het internet gepromoot. Particulieren en bedrijven maken er meer en meer gebruik van. Slachtoffers zijn niet alleen duiven, maar ook gierzwaluwen, zwaluwen, spreeuwen en andere vogels. Of ook zoogdieren het slachtoffer worden weet ik niet, maar het is zeker niet uit te sluiten.

Een vrij recent slachtoffer van de vogelpinnen...
Een recent slachtoffer van de vogelpinnen

Toen ik vorige week door de tunnels aan het Nekkerspoelstation wandelde keek ik naar boven en schrok van wat ik daar zag. Verstrikt in de pinnen zag ik verschillende duiven en andere vogels (door de afstand kon ik de dode vogels moeilijk onderscheiden) in verschillende stadia van ontbinding.

Vogels in staat van ontbinding

Vogels die vast komen te zitten in een pin zullen paniekerig met hun vleugels slaan, geraken nog meer vast en bloeden tenslotte dood. Het moet een verschrikkelijke dood zijn.

Op de kadavers komen dan weer andere vogels af, die op hun beurt het risico lopen om vast te komen zitten.

Een nog levende duif naast een dood exemplaar…

Het feit dat sommige duiven, ondanks de pinnen, er toch in slagen om daar te overleven en de pinnen zelfs in hun voordeel weten te gebruiken doet niets af aan deze barbaarse manier van bestrijding.

Botten van een overleden vogel.
Botten van een overleden vogel
Misschien was dit een koppel, maar rechts zie je de gespiesde kop van een duif.
Deze duif overleeft ondanks de pinnen…

Sommige eksters hebben overigens geleerd om deze pinnen als afschrikking in hun eigen nesten te gebruiken. Kijk maar eens naar onderstaand filmpje:
https://www.youtube.com/watch?v=PygYytc4cl0

Over de stadsduif ga ik trouwens de komende weken en maanden nog enkele artikelen schrijven, want in tegenstelling tot de tweevoetige barbaren die we zijn, ben ik de “gevleugelde rat” wel genegen.

De hier getoonde foto’s had ik liever niet genomen en ik kan alleen maar hopen dat er snel een verbod komt op het plaatsen van dat soort pinnen.

You may also like...

1 Response

  1. Marc Willems schreef:

    Ik zie ze inderdaad in Brugge ook steeds meer bij particulieren verschijnen. Of ze veel effect hebben weet ik niet. De slechtvalken op de O.L.V.-toren zijn een natuurlijke manier om het duivenbestand beheersbaar te houden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *