Bezemkruiskruid

Als je een bossige plant met veel gele bloemetjes en fijne blaadjes in de zomer of het najaar ziet, dan is de kans groot dat je bezemkruiskruid voor je hebt.

Bezemkruiskruid (Senecio inaequidens) is een vaste plant uit de composietenfamilie (Asteraceae).  Je kan de plant op tal van plaatsen vinden en vaak staat hij laat op het jaar nog steeds in bloei.

De Nederlandse naam verwijst naar de vorm van de plant. Door de sterke vertakking lijkt een uitgetrokken plant wat op een bezem van vroeger.

De naam Senecio komt van het Latijnse woord voor “grijsaard”. Dit slaat op het witte vruchtpluis. De soortaanduiding inaequidens betekent ‘ongelijke tanden’.

Engels: Narrow-leaved Ragwort
Frans: Séneçon du Cap
Duits: Schmalblättriges Greiskraut

Bezemkruiskruid
Bezemkruiskruid in bloei

Bezemkruiskruid: beschrijving

Bezemkruiskruid is afkomstig uit Zuid-Afrika en kwam in Europa terecht door de invoer van wol, waar zaadjes gemakkelijk in blijven plakken.

De plant heeft een bossige, weelderige groei met bloemen die wat op margrieten lijken, maar dan geel en kleiner. De bloei stopt pas bij de eerste vorst. De plant is giftig voor mens en dier.

Je vindt de vrij grote planten op allerlei plaatsen, zoals op voetpaden, autowegen, in barsten in het asfalt, bouwwerven, in dakgoten en op andere stenige plaatsen.

Bezemkruiskruid  op een bouwwerf aan het station van Mechelen
Bezemkruiskruid (rechts) op een bouwwerf aan het station van Mechelen

Bezemkruiskruid houdt het meest van een plek in de volle zon en is daarom aangepast om met weinig vocht toe te komen. De smalle, bijna naaldvormige blaadjes zijn slechts één van die aanpassingen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 040323-Bezemkruiskruid-fietsostrtade-station_DxO-1024x683.jpg
Blaadjes van bezemkruiskruid
Blaadjes van bezemkruiskruid

De stengels zijn kantig en groen, maar kunnen onderaan rood verkleuren. De planten worden 20 tot 120 cm hoog. De bladeren zijn relatief klein en donkergroen. Ze zijn gedeeltelijk stengelomvattend. De bladrand is gaaf tot getand.

Bloemen van bezemkruiskruid
Bloemen van bezemkruiskruid

De tien tot veertien lintbloemen (straalbloemen) zijn goudgeel. De vijf meeldraden zijn vergroeid met elkaar. De cilindervormige nootjes zijn behaard, met bovenaan sneeuwwit vruchtpluis.

Bezemkruiskruid met bloemen en vruchtpluis
Bezemkruiskruid met bloemen en vruchtpluis

Bronnen:

https://wildeplanteninbrugge.blogspot.com/2016/06/bezemkruiskruid.html
https://wilde-planten.nl/bezemkruiskruid.htm
https://www.floravannederland.nl/planten/bezemkruiskruid/

You may also like...

1 Response

  1. 29 december 2023

    […] vind je vooral Canadese en hoge fijnstraal), muurleeuwenbek, tuinbingelkruid, gewone melkdistel, bezemkruiskruid en nog andere bloeiende planten aan. Tuinvlieders zijn onder meer het viooltje, begonia, de bonte […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *