Blaassilene

Blaassilene (Silene vulgaris) is een vaste plant uit de anjerfamilie (Caryophyllaceae). Het is een vrij algemeen voorkomende plant.

Blaassilene dankt zijn naam aan de bloem die een opgeblazen indruk maakt. Silene is mogelijk vernoemd naar de bosgod Silenus, die een opgezwollen buik had. Vulgaris betekent gewoon.

Engels: Bladder Campion
Frans: Silène enflé
Duits: Taubenkropf-Leimkraut

Blaassilene
Blaassilene

De plant groeit op zonnige, open tot grazige plaatsen. Je kan hem zien in bermen, dijkhellingen en soms op ruderale plaatsen. De foto’s in dit artikel werden genomen langs de fietsostrade richting Zemst op de spoorwegberm. Je vindt er ook de avondkoekoeksbloem, waar de plant wat op lijkt.

De kleur van de kelk van de blaassilene varieert van witachtig tot roodbruin en is onbehaard, wat een duidelijk onderscheid is met de avondkoekoeksbloem.

Blaassilene: beschrijving

De plant wordt 30-60 cm hoog en heeft een diep in de grond vertakte wortelstok. De verticale stengels zijn onbehaard. Op de knopen van de stengels staan de tegenoverstaande bladeren. Deze bladeren zijn meestal kaal, langwerpig en lopen spits toe. De onderste bladeren zijn gesteeld.

Bladeren van de blaassilene
Bladeren van de blaassilene

De bloeiperiode loopt van mei tot oktober. De hangende bloemen zijn dag en nacht geopend. ’s Avonds verspreiden de bloemen een aangename klavergeur, en trekken dan bijen en nachtvlinders aan. De vijf witte tot wit-roze kroonbladen zijn diep ingesneden. De kelkbuis is sterk opgeblazen en gelig tot paarsachtig geaderd. Deze kelken hebben 20 dunne nerven die met elkaar in verbinding staan. Op het vruchtbeginsel staan drie stijlen met stempel.

Bloemen van de blaassilene
Bloemen van de blaassilene

De nectar bevindt zich aan de basis van de kelk, zodat insecten zich ver in de buis moeten wringen om de nectar te bereiken. Sommige hommels hebben geleerd deze weg te omzeilen door aan de basis een gat te bijten.

Na bestuiving en bevruchting door hommels groeit het vruchtbeginsel uit tot een doosvrucht die open springt.

Bloemen en zaaddozenvan de blaassilene
Bloemen en zaaddozen (in de kelk) van de blaassilene

Blaassilene: culinair

De blaadjes en jonge scheuten zijn eetbaar. In sommige streken werden deze blaadjes in salades verwerkt. De bladeren moeten dan wel voor de bloei geplukt worden. Ze zijn na vijf tot tien minuten koken ook geschikt voor gebruik in soep.

De blaassilene werd vroeger ook als geneesmiddel gebruikt.

Bronnen en meer info:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Blaassilene
https://www.floravannederland.nl/planten/blaassilene
https://wilde-planten.nl/blaassilene.htm
https://wildeplanteninbrugge.blogspot.com/search/label/Blaassilene

You may also like...

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *