Wilde natuur – Het Boemekot

Mechelen heeft grootse plannen met de gronden, waar vroeger onder meer het munitiebedrijf PRB – Metallurgia (beter bekend als het ‘Boemekot’) stond.

Het boemekot
Vooraanzicht fabriek (foto overgenomen van de website despreeuw.be/boemekot)


Het boemekot stond vroeger tussen de Motstraat en de Zeutestraat.

De komende decennia moet hier een nieuwe stadswijk met 2.750 woningen, kantoren, een school en een sporthal komen. Een nieuwe weg, de zogenaamde Arsenaalverbinding, moet deze nieuwe wijk (Ragheno) verbinden met de tangend.

Het boemekot was onderdeel van de munitiefabriek Metalurgia, later opgenomen in de groep PRB. Er waren verschillende vestigingen in België. Hier in Mechelen werden de koperen obussen gemaakt die later naar Balen gingen om te worden gevuld met munitie. De fabriek is zeker nog gekend bij oudere Mechelaars. Op 24 oktober 1966 vielen er zeventig gewonden en vijf doden bij een ontploffing. De ontploffing was te wijten aan een chemische reactie in de dompelbaden van de fabriek.

De laatste noemenswaardige gebruiker van deze site was Belgium Forge, die slechts een deel ervan benutte.

Begin de jaren negentig sloot de fabriek voorgoed de deuren, met een zwaar vervuilde site als stille getuige. De gebouwen werden afgebroken.

Bovenaanzicht van het boemekot
Bovenaanzicht fabriek (foto overgenomen van de despreeuw.be/boemekot)

Meer info en foto’s over de bewogen geschiedenis van de fabriek vind je op onderstaande website van Marc Meysmans:

http://despreeuw.be/boemekot/

In tussentijd liggen de gronden er onaangeroerd bij. De grond is stenig (door de afbraakwerken) en bezaaid met hopen troep. Er zijn enkele heuvels met steengruis.

Ook op deze sterk vervuilde gronden heeft zich wilde natuur ontwikkeld. Tot voor enkele jaren zag je hier in het voorjaar massa’s inkarnaatklaver en wilde reseda’s. Die planten zie je nog in het voorjaar, maar nu zijn ze grotendeels overwoekerd door grassen en luzerne.

Hier en daar groeit er een struik of klein boompje, waaronder witte abeel, esdoorn, vlinderstruik en bramen. Aan de randen van het terrein zie je typische ruigteplanten zoals jacobskruiskruid, Sint-Janskruid, verschillende soorten honingklaver, teunisbloem, bijvoet, melganzenvoet, brandnetels, doornappel en bezemkruiskruid.

Klik op de onderstaande fotovoorstelling om de foto’s in groter formaat te zien:

You may also like...

2 Responses

  1. 20 april 2024

    […] In Mechelen vind je de plant onder meer in de buurt van Perron M en op de voormalige terreinen van het Boemekot. […]

  2. 24 april 2024

    […] In het Mechelse vind je de plant onder meer langs de fietsostrade naar Zemst en op de puinhopen van het voormalige “boemekot”. […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *