Dagkoekoeksbloem

Dagkoekoeksbloem (Silene dioica) is een lid van de Anjerfamilie (Caryophyllaceae).

De naam dagkoekoeksbloem verwijst naar het overdag openstaan van de bloemen, dit in tegenstelling tot die van de avondkoekoeksbloem en de nachtkoekoeksbloem.

Engels: Red Campion
Frans: Compagnon rouge
Duits: Rote Lichtnelke

Het meest opvallend zijn de regelmatige, vijftallige roze tot rode bloemen boven in de plant in de bijschermen, een bloeiwijze die kenmerkend is voor de anjerfamilie.

Dagkoekoeksbloem

Dagkoekoeksbloem: beschrijving

Dagkoekoeksbloem heeft een voorkeur voor een zonnige standplaats op bodems die bij voorkeur matig voedselrijk zijn.

Het is een inheemse en overblijvende plant die een hoogte van 30 tot 80 cm kan bereiken. De rechtopstaande ronde stengels zijn zacht behaard en de plant heeft wortelstokken die zich meermalen splitsen. Daardoor zie je de planten vaak in groepen bij elkaar staan. De ene groep bevat dan allemaal planten met mannelijk bloeiende bloemen en een andere groep bevat de vrouwelijke planten.

Blad van de dagkoekoeksbloem
Blad van de dagkoekoeksbloem

De tot 10 cm lange, tegenoverstaande bladen zijn breed langwerpig tot eirond en boven het midden het breedst. De middelste en onderste bladen zijn aan de top afgerond met een korte spits. De onderste bladen zijn gesteeld. De bovenste hebben een korte steel of zijn zittend.

Stengel van de dagkoekoeksbloem
Stengel van de dagkoekoeksbloem

Dagkoekoeksbloem bloeit uitbundig en langdurig van april tot en met oktober.

De plant is eenslachtig. Mannelijke planten hebben smalle kelken (met meeldraden), vrouwelijke planten (met vruchtbeginsel en stempels) hebben opgezwollen, dikke kelken.

De niet geurende, overdag geopende bloemen staan met vele bij elkaar in losse, vertakte bloeiwijzen. Ze zijn meestal roze tot roodachtig van kleur en meten zo’n 2 cm. Vrouwelijke bloemen hebben vijf stijlen en vijf stempels. Mannelijke bloemen hebben tien meeldraden.

Bloemen van de dagkoekoeksbloem
Bloemen van de dagkoekoeksbloem

De doosvruchten worden soms iets langer dan 1 cm en hebben tien naar buiten omgerolde tanden.

De dagkoekoeksbloem werd vroeger als een duivelsplant beschouwd. Wie de plant plukte zou een vroege dood sterven. Een legende vertelde dat als een kind de dagkoekoeksbloem plukte zijn vader zou sterven en zijn moeder als het de avondkoekoeksbloem plukte.

In de bladoksels zie je vaak schuim, waarin de larve van een schuimcicade leeft (het koekoeksspuug). De Schuimcicade wordt daarom ook Koekoeksspog genoemd.

Bronnen en meer info:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Dagkoekoeksbloem
https://wilde-planten.nl/dagkoekoeksbloem.htm
https://wildeplanteninbrugge.blogspot.com/search/label/Dagkoekoeksbloem

You may also like...

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *