Deens lepelblad

Deens lepelblad (Cochlearia danica) is een eenjarige en inheemse plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae).

Deens lepelblad
Deens lepelblad

Deens lepelblad staat nu (einde maart) volop in bloei. Toch zal je het plantje niet moeten zoeken in natuurgebieden, weides, parken of plantsoenen.

Deens lepelblad is een zogenaamde pekeladventief. Een adventief is een plant of dier, die door menselijke toedoen op een andere plek is terecht gekomen en zich daar heeft gevestigd.

Bij een pekeladventief is de oorzaak het strooien van zout op de wegen.

Deens lepelblad vind je langs drukke wegen, middenbermen en ook in zijn natuurlijk milieu, de kust.

Ik fotografeerde de plant aan de Zwartzustersvest en op de middenberm van de Zandpoortvest (Mechelen).

Een plant die je vaak in het gezelschap van Deens lepelblad tegenkomt is hertshoornweegbree.

Deens lepelblad in het gezelschap van hertshoornweegbree op de Zandpoortvest te Mechelen
Deens lepelblad in het gezelschap van hertshoornweegbree op de Zandpoortvest te Mechelen

Ook in het gezelschap van deze 2 soorten zag ik op de middenberm van de Zandpoortvest de gewone reigersbek, vroegeling, kluwenhoornbloem, paarse dovenetel en de paardenbloem. Ook een aantal mossen voelen zich daar goed thuis.

Het Engels lepelblad en het echt lepelblad zijn twee andere soorten binnen dezelfde familie.

Naamgeving

De Nederlandse naam is ontleend aan de vorm van de bladen. Cochlearia komt uit het Latijn (cochlear) en betekent lepel. Danica verwijst naar Denemarken.

Vertaling

Engels: Danish scurvygrass
Frans: Cochléaire danoise
Duits: Dänische Löffelkraut

Voorkomen

Deens lepelblad is van oorsprong een soort van open, droge brakke plaatsen in de duinen. Onder invloed van het toegenomen gebruik van strooizout langs de wegen heeft de soort zich sedert enkele decennia sterk landinwaarts uitgebreid. Steeds vaker wordt de plant aan de rand van autowegen en op bermen van wegen aangetroffen.

Deens lepelblad in bloei
Deens lepelblad in bloei

Beschrijving

De kieming van de plant gebeurt in de herfst. Het kleine kiemplantje vormt dan een rozet met lang gesteelde, vlezige bladeren. Die vlezigheid is een aanpassing van zoutminnende planten om vochtonttrekking door de zoute omgeving tegen te gaan.

Blad van Deens lepelblad

Na de winter ontwikkelt zich uit de rozet een of meer stengels die meestal niet langer worden dan zo’n 20 cm. De geribde stengels zijn donkergroen tot sterk rood aangelopen en al dan niet vertakt. De stengels en de vertakkingen eindigen in bloeiwijzen. De vorm van de vlezige bladeren is breed eirond tot driehoekig. Ze zijn niet stengelomvattend.

Bloei

De bloemen zijn wit of soms licht lila. De vier kroonbladen zijn ongeveer 3 mm lang. De vier afstaande kelkbladen zijn paarsachtig. Elke bloem heeft zes meeldraden.

Bloemetjes van Deens lepelblad
Bloemetjes van Deens lepelblad

Na de bevruchting ontwikkelt zich een 3-6 mm grote hauw, die ei- tot bolvormig is. De zaden zitten in twee hokken. Als de zaden rijp zijn gaan de kleppen open. De vliezige tussenschotten blijven dan nog geruime tijd aan de stengels hangen.

Culinair

De plant is geschikt als wintergroente voor in de salade of andere gerechten. Het heeft een pittige smaak, vergelijkbaar met waterkers. Je kan de plant gemakkelijk kweken, dus niet plukken in het wild!

Deens lepelblad in de volksgeneeskunde

De plant werkt bloedzuiverend en eetlust bevorderend. Deens lepelblad is rijk aan vitamine C. Het was een veelgebruikt kruid om scheurbuik tegen te gaan.

Referenties en meer info

https://wilde-planten.nl/deenslepelblad.htm
https://www.floravannederland.nl/planten/deens_lepelblad/
https://www.ecopedia.be/planten/deens-lepelblad
https://www.wildebloemen.info/pages%20bloemen/D/deens%20lepelblad.php
https://www.natuurfotografie.nl/soortbeschrijving/deens-lepelblad/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Echt_lepelblad

You may also like...

1 Response

  1. 2 april 2024

    […] Gewone reigersbek (Erodium cicutarium) is een een- of tweejarige plant uit de ooievaarsbekfamilie (Geraniaceae). De plant komt voor op zanderige grond. Ik vond de plant onder meer op de middenberm van de Zandpoortvest (Mechelen). Daar stond hij in het gezelschap van hertshoornweegbree, winterpostelein en Deens lepelblad. […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *