Wilde natuur – De Galapagosput

Galapagos is een Belgisch-Nederlands farmaceutisch onderzoeksbedrijf. Zij ontwikkelen geneesmiddelen. Het hoofdkwartier is gevestigd te Mechelen.

Enkele jaren geleden besloot het bedrijf om een aantal afdelingen samen te voegen in een nieuw te bouwen complex aan de achterzijde van het station langs de Vaart. Men begon te graven en dan, niets meer. Het bedrijf kreeg een aantal tegenslagen te verwerken en gaf de plannen voor een nieuw gebouw op. De put bleef achter en werd afgesloten door hekken.

De Galapagosput
De Galapagosput

De wilde natuur nam het over. Struiken, bomen en allerhande planten verschenen. De put vulde zich in de winter met water, wat nog meer plantaardig en dierlijk leven aantrok. In het voorjaar kon je zelfs de kikkers luidkeels horen kwaken. Hoe die beestjes daar überhaupt geraakt zijn is mij een raadsel…

Lisdodde, wilgen en tal van mossen
Lisdodde, wilgen en tal van mossen

De Meerkoet zat in het voorjaar te broeden, ik zag de waterhoen en koppeltjes wilde eenden en de Gele Kwikstaart is er een regelmatige gast.

Klaproos, jacobskruiskruid, kamille, bezemkruiskruid, distels e.a.
Klaproos, jacobskruiskruid, kamille, bezemkruiskruid, distels e.a.

In een eerste fase hebben vooral wilgen dit natte gebied gekoloniseerd. Ook lisdodde was er snel bij. Mossen, grassen en riet vulden aan. Hier en daar zie je een jonge berk verschijnen.

Lisdodde
Lisdodde

Aan de randen zie je vooral ruigteplanten zoals klaproos, kamille, boerenwormkruid, jacobskruiskruid, kompassla e.a

Ook deze natuur zal op termijn weer worden gekapt om er gebouwen neer te poten.

Dit is het lot van onze wilde natuur…

You may also like...

1 Response

  1. 2 februari 2024

    […] en andere vogels hun weg naar deze plaats zouden vinden. Hetzelfde is immers gebeurd aan de “Galapagosput” achteraan het […]

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *