Grote stinkzwam
De grote stinkzwam (Phallus impudicus) is een paddenstoel uit de familie van de stinkzwammen ( Phallaceae). Vruchtlichamen worden aangetroffen van mei tot november bij vermolmd hout in bossen, parken en tuinen. De grote stinkzwam is een inheemse soort die vrij algemeen voorkomt.
Phallus impudicus betekent zoveel als de onzedelijke/onbeschaamde penis. Je hebt niet veel fantasie nodig om in de grote stinkzwam een mannelijk geslachtsdeel in opgewonden toestand te zien.
Engels: Phallus impudicus
Duits: Gemeine stinkmorchel
Frans: Satyre puant
Grote stinkzwam: beschrijving
De geur van de grote stinkzwam wordt door sommigen omschreven als walgelijk, een lijkgeur en meer van dat moois. De geur is zeker uitgesproken, maar liefhebbers van bijv. stinkkazen zijn wel erger gewoon…
Wanneer de paddenstoel verschijnt, ziet hij eruit als een ei, ook wel duivelsei genaamd. Dit duivelsei kan tot 5 centimeter groot zijn. Als een duivelsei openbarst zie je eerst een gelei achtige, oranjegele massa. Dit moet de jonge zwam beschermen.
Na enige tijd ontwikkelt het “ei” zich tot een fallusvormig vruchtlichaam. Dit bestaat uit een witte steel van maximaal 20 cm hoog en 2 tot 3 cm breed. De steel is hol en poreus. De hoed is ongeveer 5 cm hoog en 2,5 cm breed.
Deze hoed heeft een honingraatpatroon en al snel na het uitkomen komen er sporen vrij die een bruingroene kleverige laag op de hoed vormen. Daar komt de typische geur vandaan die vliegen en kevers uit de verre omtrek lokt. Binnen enkele uren wordt de hoed van de paddenstoel helemaal kaal gelikt.
De insecten eten de kleverige massa op en via de uitwerpselen komen de sporen op andere plaatsen terecht. De kale hoed is wit tot lichtgeel en heeft een kleine opening aan de top.
Grote stinkzwam: culinair
Hoewel de geur het niet zou doen vermoeden, wordt de grote stinkzwam gegeten. Zo serveert men de hekseneieren, ontdaan van de sporenlaag, gebakken als afrodisiacum. Dit is een lustopwekkend middel. De typerende vorm van de grote stinkzwam speelt hierin vast en zeker een rol…
Deze werking is echter nooit wetenschappelijk aangetoond.
In Duitsland werden de duivelseieren ooit gebruikt om worsten op smaak te brengen. Het zou enigszins nootachtig proeven.
In China wordt deze soort ook gekweekt. De holle steel van de uit het ei gekomen stinkzwam wordt gedroogd en vervolgens vermalen tot poeder. Hierdoor kan deze verwerkt worden in soepen en sauzen.
De grote stinkzwam in de folklore
De grote stinkzwam is altijd al in verband gebracht met de duivel. Men dacht dat hij deze eieren zaaide om heksen te lokken. Opgewonden door de lijkgeur zouden zij zich door deze paddenstoelen laten bevruchten en duivelskinderen voortbrengen.
Referenties en meer info
https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_stinkzwam
https://www.natuurfotografie.nl/soortbeschrijving/grote-stinkzwam/
https://www.buitengewoonbjorn.nl/de-grote-stinkzwam-een-vulgaire-paddenstoel/
http://www.eifelnatur.de/Niederl%E4ndisch/Seiten/Grote%20stinkzwam.html
https://www.degroeneman.nl/news/grote_stinkzwam_-phallus_impudicus-/
https://yoo.rs/grote-stinkzwam-recept-grote-stinkzwam-van-ei-tot-lekkernij-1562053572.html
Interessant. Heb je ook de indruk dat er minder voorkomen dan vroeger. Ik heb er dit jaar zelf nog maar 1 gezien.