Judasoor

Judasoor (Auricularia auricula-judae, synoniem: Hirneola auricula-judae) behoort tot de familie van de trilzwammen. Trilzwammen (tremellaceae) produceren gelatineachtige vruchtlichamen. De naam komt van het Latijnse “tremere” dat “beven” betekent. Ze verspreiden hun sporen door het trillen van de zwam.

Engels: jelly ear, Juda’s ear
Frans: Oreille
Duits: Holzohr

Judasoor: beschrijving

Judasoor komt wereldwijd voor. In onze gematigde streken zijn ze meestal in herfst en winter te vinden, maar ze komen het hele jaar voor. De zwammen houden van schaduwrijke plekken in een vochtige omgeving. Judasoor is te vinden op dood of levend hout van loofbomen of struiken. Op oude vlierstruiken of dood hout van deze struik is hij vaak te zien.

Judasoor
Judasoor

In het najaar komen kleine bruine knopjes tevoorschijn, dicht op elkaar. De knopjes groeien uit tot bekertjes of ondiepe schalen en krijgen later grillige vormen. Ze lijken dan veel op een oorschelp. Door een fijne, dichte beharing ziet de bovenkant er fluwelig uit.

Judasoor
Judasoor (bovenzijde)

De paddenstoel is elastisch, maar bij droogte of vorst verschrompelt het tot een zwart-bruin korstje. Bij vochtig weer zwelt hij weer op. Dat zwellen en indrogen kan zich een paar keer herhalen. Uiteindelijk verdroogt de zwam voorgoed. De periode waarin nieuwe vruchtlichamen verschijnen duurt van de late herfst tot in het voorjaar. Oudere exemplaren zijn donzig en donkerder van kleur. Soms lijken ze witachtig berijpt door de sporen. Judasoren kunnen tot10 cm groot worden.

Judasoor
Judasoor (onderzijde)

De zwam veroorzaakt witrot wanneer hij als parasiet op een levende gastheer leeft.

Judasoor: culinair

Judasoor is eetbaar. De eetbare zwam wordt vooral in de Japanse en Chinese keuken veel gebruikt en is in Chinese supermarkten in gedroogde vorm te koop onder de naam Black Fungus.

Judasoor is populair in de Hot and Sour Soup. De gelei-achtige rubberige textuur is zeer geliefd bij Chinezen. De paddenstoel heeft niet veel smaak van zichzelf, maar het neemt de smaak op van het vocht waarin het geweekt en gekookt is.

Al 600 jaar voor Christus werd Judasoor op stammetjes gekweekt in China. Het is dan ook de eerste paddenstoel die gecultiveerd werd. De methode is hetzelfde als de kweek van shiitake op houtstammen. Je kan de paddenstoel ook gedroogd kopen.

Judasoor in de kruidengeneeskunde

Vanwege de vorm werd de zwam gebruikt voor aandoeningen aan de oren.
Ontstekingen van het oog en keelproblemen werden eveneens behandeld.

Referenties en meer info

https://www.onzenatuur.be/artikel/help-er-groeit-een-oor-aan-mijn-boom
https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=22737
https://oogstenzonderzaaien.nl/wiki/Judasoor
https://groen-natuurlijk.nl/judasoor-hirneola-auricula-judae/

You may also like...

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *