Klein glaskruid
Klein glaskruid (Parietaria judaica) is een overblijvende plant uit de brandnetelfamilie (Urticaceae). De plant heeft geen brandharen.
Naamgeving
Parietaria komt van het Latijnse paries (wand), de plant groeit namelijk op muren. Judaica komt van Juda (een bergstreek in Israel).
Zijn Nederlandse naam dankt klein glaskruid aan het feit dat het vroeger werd gebruikt om glas en metaal te poetsen. De blaadjes bevatten silicakristallen die als schuurmiddel werken. De plant bevat ook veel saponinen (zeepstoffen). Je kan er dus niet alleen mee schuren, maar je glazen worden ook schoner.
Vertaling
Engels: Pellitory-of-the-wall
Frans: Pariétaire de Judée
Duits: Mauer-Glaskraut
Voorkomen
In Mechelen kan je klein glaskruid vinden langs het Dijlepad, tegen muren, op stoepranden, tegen garageboxen enz.
Buiten de steden is de plant eerder zeldzaam.
Groot glaskruid
Naast klein glaskruid bestaat er ook groot glaskruid (Parietaria officinalis). Groot glaskruid heeft – in tegenstelling tot zijn kleinere broer – een holle stengel. De plant en de bladeren zijn ook een stuk groter. In België staat het groot glaskruid op de Rode lijst als zeer zeldzaam.
Beschrijving
De plant heeft een wortelstok en wordt 10 – 60 cm hoog. De sterk vertakte stengels hebben bladeren die meestal kleiner zijn dan 5 cm. De bladeren hebben een gladde rand en eindigen in een spitse punt. Op de bladnerven en de onderkant groeien haren. Klein glaskruid heeft een gevulde stengel.
Bloei
De bloeiwijze is onopvallend en bevat een groot aantal kleine groenachtige bloemetjes met wat rode en witte kleur. De plant bloeit van mei tot oktober met bloemen die in dichte groepjes bij elkaar zitten.
Klein glaskruid wordt onder andere door de wind bestoven. Als de bloemen bloeien, komen eerst de vrouwelijke delen tot bloei om stuifmeel van een andere plant op te vangen. Daarna komen de mannelijke meeldraden tot bloei om hun stuifmeel over te laten waaien naar de buren. Zo voorkomt de plant dat ze zichzelf bestuift.
De vruchtjes zijn wat kleverig en worden gemakkelijk meegenomen door mens en dier. De zaadjes bevatten een ‘mierenbroodje’. Mieren zijn hier verlekkerd op en zorgen zo mee voor de verspreiding van de zaden.
Culinair
Je kan de jonge blaadjes verwerken in een soep.
Klein glaskruid in de kruidengeneeskunde
Als rookplant hield het de boze geesten uit de woning. Verder werd het uitwendig toegepast op aambeien, kneuzingen, wonden, ontstekingen en zweren.
Naast zuiverende en verzachtende eigenschappen is het ook gunstig gebleken bij de ondersteunende behandeling van bronchiale aandoeningen en astma.
Gevoelige personen kunnen allergisch reageren op het stuifmeel van klein glaskruid.
Referenties en meer info
https://www.wilde-planten.nl/kleinglaskruid.htm
https://www.naturetoday.com/nl/nl/nature-reports/message/?msg=31077
https://www.floravannederland.nl/planten/klein_glaskruid
https://www.plantennamen.info/nederlandse-namen/klein-glaskruid-parietaria-judaica
https://www.stadsplanten.be/klein-glaskruid-parietaria-judaica/
Interessant! Klein glaskruid komt in Brugge ook ten overvloede voor.
Vorig jaar heb ik het Groot glaskruid gevonden in Sint-Kornelius-Horebeke