Kraamwebspin
De kraamwebspin (Pisaura mirabilis) is een inheemse spin uit de familie van de kraamwebspinnen (Pisauridae).
Naamgeving
De kraamwebspin dankt zijn Nederlandse naam aan de vorm van broedzorg waarbij een web wordt gemaakt dat dient als een kraamkamer. Ze maken geen vangweb.
Vertaling
Engels: Nursery Web Spider
Frans: Pisaure admirable
Duits: Listspinne
Herkenning
De soort is te herkennen aan de lichte middenstreep op het kopborststuk met een slank naar achter versmallend achterlijf.
Voorkomen
We vinden deze spin vanaf mei langs bosranden, in parken en tuinen. Je vindt ze vooral in lage vegetatie en op de bodem.
Beschrijving
De kraamwebspin wordt tot 15 mm groot. De mannetjes zijn wat kleiner. De kleur kan sterk variƫren. Meestal zijn ze geel- tot donkerbruin.
Kraamwebspinnen hebben acht ogen, vier boven en vier aan de voorzijde van de kop.
Deze spin gaat actief op zoek naar prooien, en heeft dus geen vangnet. In rust of wachtend op een prooi houden ze de twee voorste paar poten tegen elkaar geduwd. Prooien vangen ze na een korte sprint.
Levensloop
Mannetjes verleiden het vrouwtje met een ingesponnen prooi. Terwijl zij afgeleid is met het eten van de prooi probeert het mannetje te paren. Met wat goed geluk wordt hij zelf geen prooi.
Na de bevruchting van de eitjes worden die gedurende zo’n 2 weken in een soort cocon door het vrouwtje meegedragen. Tegen de tijd dat de jongen uit de eitjes komen, maakt het vrouwtje een kraamweb. Daar verblijven de jongen nog een tijdje. Het vrouwtje blijft in de buurt tot ze zelfstandig kunnen jagen.
Op onderstaande site zie je foto’s van het eicoccon en het kraamweb:
https://natuurwijzer.naturalis.nl/media/1097
Referenties en meer info:
https://www.natuurpunt.be/soorten/insecten-ongewervelden/kraamwebspin
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kraamwebspin
https://groen-natuurlijk.nl/kraamwebspin-pisaura-mirabilis/