Kruipertje

Kruipertje of muizengerst (Hordeum murinum) is een wilde eenjarige plant uit de grassenfamilie (Poaceae).

Kruipertje behoort tot het geslacht Gerst, waartoe ook onze gelijknamige graansoort hoort. Alle soorten uit het geslacht Gerst hebben een platte aar, waarin twee rijen van aartjes staan. Die aartjes hebben per aar drie bloemetjes.

Bij gewone gerst ontstaat er uit elk van de drie bloemetjes een graankorrel, bij de andere soorten levert alleen het middelste bloemetje een graankorrel op. De andere twee bevatten alleen meeldraden ofwel alleen een vruchtbeginsel.

Kruipertje
Kruipertje

Help!!!

Ik las op Hoplr (een buurtnetwerk) een alarmerend bericht van een vrouw over deze grassoort en ze riep iedereen op om dit gras te verwijderen van zijn stoep of gevel. Haar hondje had zich blijkbaar bezeerd aan de aren van dit plantje en dus moeten al die “gevaarlijke” grassen weg.

Dit is wel erg cynisch, want juist honden zorgen mede voor de verspreiding van deze plant en bovendien dragen de uitwerpselen van die honden bij tot de groei van deze grassoort.

Hieronder een samenvatting van dit bericht en enkele reacties:

Onze straten en pleinen staan vergeven van de grasaren. Deze zijn gevaarlijk voor onze geliefde viervoeters alsook voor onzelf, kinderen, kleinkinderen.

Ik ben vandaag begonnen met deze te verwijderen.

Ga de komende dagen dit voortzetten bij de leegstaande huizen maar als iedereen ff bij zijn eigen voortuin/stoep dit al wegneemt hebben we hopelijk geen ongelukken meer hiermee. Hopend op jullie medewerking…

Onze hond vroeger kreeg zi´n aar in zijn neus. De dierenarts heeft die mieten verwijderen.

Ja, wist ook niet dat die schadelijk konden zijn tot er op 28/7 een artikel over verscheen in de VRT NWS app.
Daar werd weliswaar gesproken over gevaar voor huisdieren zoals honden en katten, maar over gevaar voor mensen / kinderen hebben ze het niet gehad…

Naamgeving

Hordeum is Oud Latijn voor Gerst. Waarschijnlijk is Hordeum afgeleid van het Griekse horreo (stijf staan, borstelig zijn), naar de ruwe kafnaalden of van het Latijnse hordus (zwaar), omdat gerstenbrood bijzonder zwaar is. Murinum betekent van muizen.

Vertaling

Duits: Mäuse-Gerste
Engels: Wall-barley
Frans: Orge des rats

Voorkomen

Van oorsprong komt het kruipertje uit Zuid-Europa, maar inmiddels is de plant goed ingeburgerd in onze gewesten.

Van alle grassoorten die in een stad voorkomen is het kruipertje ongetwijfeld de meest zichtbare grassoort.

Het kruipertje groeit op zonnige droge plekken, zoals tegen stoepen en gevels, op perkjes en zowat overal waar hij een plekje vindt in de zon. Bemesting door uitwerpselen van honden of andere dieren zorgt voor een optimale groei.

Kruipertje
Kruipertje

Beschrijving

Het kruipertje is een eenjarige soort, die meestal in de nazomer of herfst kiemt, overwintert en dan vanaf begin juni begint te bloeien.

De plant vormt een grote, brede bloeiaar waarvan de kafjes zijdelings uitstaande stijve haartjes vertonen. Die haartjes zijn de reden van de naam ‘kruipertjes’. Kinderen plukten vroeger die aartjes en stopten ze met de top naar voren onder in de mouw. Door de armbewegingen kwam het kruipertje er dan met wat geluk boven terug uit. Hij ‘kroop’ naar boven…

De aren blijven plakken in kleren en in de vacht van dieren. Op die manier kunnen de gerijpte graskorrels zich verspreiden. Het gras wordt zo’n 50 cm hoog.

Kruipertje
Bloeiaar met zijdelings uitstaande stijve haartjes

Gevaar…

De aren kunnen problemen geven bij huisdieren, omdat ze door de weerhaakjes makkelijk tussen de poten blijven zitten of in de oren kunnen doordringen.

Er is geen enkel gevaar voor mensen of kinderen (je moet het nu ook niet in je neus of mond gaan steken…) en zoals hierboven reeds verteld, was dit plantje vroeger zelfs een geliefd speeltje voor kinderen.

Referenties en meer info:

https://www.stadsplantenbreda.nl/products/kruipertje/
https://wilde-planten.nl/kruipertje.htm
https://www.stadsplanten.nl/2020/06/het-kruipt-waar-het-niet-gaan-kan/
https://www.floravannederland.nl/planten/kruipertje
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kruipertje
https://waarnemingen.be/species/6878/

You may also like...

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *