Madeliefje
Nu de meeste gazons even met rust worden gelaten krijgen de madeliefjes weer volop de kans om in bloei te komen. De milde temperaturen helpen ook in deze periode van het jaar.
Toch ziet de toekomst van het madeliefje er niet rooskleurig uit. Robotgrasmaaiers maaien de bloemetjes weg vooraleer ze de kans krijgen om op te schieten en veel mensen kiezen tegenwoordig voor plastieken grasmatten. Gelukkig heeft het madeliefje ook de straat ontdekt en kan je het nu ook vinden tegen muren en stoepranden.
Het madeliefje is de nationale bloem van Nederland.
Engels: Daisy
Frans: Pâquerette
Duits: Gänseblümchen
Madeliefje: beschrijving
Het madeliefje is een van de meest bekende bloeiende planten in onze gemaaide graslanden, weiden en plantsoenen. Vroeg in het voorjaar verschijnen de eerste bloemen en verder het hele jaar door tot aan de winter.
Het madeliefje behoort, net als de zonnebloem en de paardenbloem, tot de familie van de Composieten (samengesteldbloemigen).
Het madeliefje heeft ondergronds een wortelstok en kan, zelfs als de bloemetjes wekelijks worden weggemaaid, zich weer herstellen.
De planten vormen bladrozetten met behaarde bladeren die zo’n vijf cm groot worden. Een bladrozet heeft als voordeel dat het nauwelijks gekwetst wordt door betreding, en bovendien zorgt het ervoor dat de plant in zijn onmiddellijke nabijheid de bodem vrijhoudt van andere begroeiing.
De bloeiwijzen van deze familie bestaan niet uit één bloem, maar uit een erg groot aantal buis- en lintbloempjes. Het gele hart van de bloem bestaat uit kleine buisbloemen, terwijl de rand bestaat uit witte lintbloemen. Lintbloemen hebben als functie om de bloem in zijn geheel beter te doen opvallen bij insecten. Deze witte lintbloemetjes zijn soms aan de uiteinden, en vooral aan de onderzijde, roodgekleurd.
Madeliefje: culinair
Het jonge blad en de bloemknoppen kunnen in salades worden verwerkt. Bladeren en bloemen kunnen in de soep of de puree.
Madeliefje in de kruidengeneeskunde
In de volksgeneeskunde werd madeliefje gebruikt tegen huidziekten en leveraandoeningen. Uitwendig kan het verse gekneusde kruid worden toegepast bij kneuzingen en al dan niet geïnfecteerde verwondingen.
Madeliefje in de volkslegende
Het gebruik van het madeliefje om liefdesrelaties te voorspellen is wijdverbreid. De blaadjes van een madeliefje worden één voor één afgetrokken al zeggend: ‘Hij houdt van mij, hij houdt niet van mij…’. Bij het laatste blaadje weet je dan of je de de ware al dan niet ontmoet hebt…
Referenties en meer info
https://annetanne.be/kruidenklets/uit-de-kruidenmand/kruiden-k-z/bellis-perennis-madeliefje/
https://www.plantennamen.info/wetenschappelijke-namen/bellis-perennis-madeliefje
www.wildebloemen.info
https://www.stadsplanten.be/de-onschuld-zelve-madeliefje/
ha ha ha! Ik ken deze cartoon! 😉
Leuk dat je hem gebruikt in je artikel.