Moesdistel

2024 is een goed jaar voor de moesdistel. De vele regen van het afgelopen jaar heeft ervoor gezorgd dat de plant gemakkelijk te vinden is op vochtige plaatsen.

Moesdistel (Cirsium oleraceum) is een inheemse, overblijvende plant uit de composietenfamilie (Asteraceae).

Moesdistel
Moesdistel langs de Leuvense vaart

Naamgeving

De Nederlandse naam is gegeven omdat de plant in tijden van honger als voedsel werd gebruikt.

Cirsium is afgeleid van het Griekse kirsion (een soort distel). Oleraceum betekent als groente gebruikt of in moestuinen groeiend.

Vertaling

Engels: Cabbage Thistle
Frans: Cirse maraƮcher
Duits: Kohldistel

Voorkomen

Je vindt de plant vooral op vochtige plaatsen, zoals in de buurt van beken en sloten, aan bosranden en langs rivieren en kanalen.

In Mechelen vind je de plant onder meer langs de Dijle, de Leuvense vaart, het Vrijbroekpark en in onze natuurgebieden.

Moesdistel
Moesdistel

Beschrijving

De plant kan tot 150 cm hoog worden en heeft een horizontale wortelstok.

De holle stengels zijn gegroefd, weinig of niet vertakt, en hooguit zwak behaard.

De stengelbladen zijn eirond en de bladrand is dubbel getand. Het bovenste blad is stengelomvattend. De bladen zijn bleekgroen. De onderste bladen zijn langwerpig en vaak ingesneden.

Blad van moesdistel
Blad van moesdistel

Bloeiwijze

De bloei loopt van juni t/m september.

De lichtgele bloemhoofdjes groeien dicht bij elkaar aan de stengeltop en worden zo’n 2 tot 4 cm groot. Opvallend zijn de bleke schutbladen rond de bloemhoofdjes.

Bloemen van moesdistel
Bloemen van moesdistel

De bloemhoofdjes van composieten, zoals de moesdistel, bestaan eigenlijk uit vele kleine bloemetjes. Ook de paardenbloem is daar een voorbeeld van.

Bloemhoofd met schutbladen
Bloemhoofd met schutbladen (net onder het bloemhoofd)

Na de bloei verschijnt er een eenzadige dopvrucht of nootje.

Zaadjes van moesdistel
Zaadjes van moesdistel

Culinair

De bladen hebben een koolachtige smaak. Jonge bladen kunnen rauw in salades verwerkt worden.

Bladen en de geschilde stelen kunnen in soepen en sauzen worden gebruikt. De wortels kunnen geraspt of gekookt gegeten worden.

De bloemen kan je net als artisjokken eveneens koken.

Moesdistel in de kruidengeneeskunde

De thee van de wortels werd vroeger medicinaal gedronken bij reuma. De thee is ook als tonicum gebruikt bij suikerziekte.
Een tonicum is de benaming voor een middel dat het lichaam of specifieke delen ervan zou stimuleren en versterken.

Wetenswaardigheden

Moesdistel en kale jonker kunnen een bastaard vormen (Cirsium x hybridum). Ook met andere distels kan moesdistel bastaarden vormen.

Referenties en meer info:

https://wilde-planten.nl/moesdistel.htm
https://waarnemingen.be/species/6612
https://nl.wikipedia.org/wiki/Moesdistel
http://www.natuur-keuken.nl/eten/moesdistel-een-zeer-gebruiksvriendelijk-wilde-groente/
https://yavannah.nl/detailpagina.php?groep=wilde_planten&soortnaam=moesdistel&lat=Cirsium%20oleraceum&soortid=593&catid=13&s=1

You may also like...

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *