Muurfijnstraal

Muurfijnstraal (Erigeron karvinskianus) is een overblijvende plant uit de Composietenfamilie (Asteraceae ). Oorspronkelijk komt de plant uit Midden-Amerika. Sinds einde vorige eeuw is de plant bezig om onze steden te veroveren.

Tot voor kort was de plant in Mechelen niet te vinden, terwijl men zich dezer dagen in Brugge mag verheugen in een witte zee van bloemen langs de oevers van rivieren en kanalen.
https://www.stadsplanten.be/muurfijnstraal-een-parel-op-de-brugse-kroon

Ik denk niet dat mijn collega in Brugge jaloers zal zijn op die enkele, eerder schriele plantjes, op onze Dijlemuur (ter hoogte van de straat “Dijle”), maar muurfijnstraal is ook bij ons aan een opmars bezig.

Muurfijnstraal
Muurfijnstraal

Spijtig genoeg heb ik juist gelezen dat Mechelen plannen heeft om de straat Dijle her aan te leggen naar het voorbeeld van de trappen aan Thomas More. Er zou een waterpodium komen waar je vrij gebruik van kan maken en een aanlegzone voor kajaks. In de praktijk zal dit betekenen dat de huidige kademuur daar grotendeels zal verdwijnen om plaats te maken voor brede trappen. Exit muurfijnstraal?
https://www.mechelen.be/stadsvernieuwing/masterplan-binnendijle/dijle

Muurfijnstraal werd als sierplant in botanische tuinen geïntroduceerd. Van daaruit is de plant verwilderd en ingeburgerd.

De bloem lijkt een beetje op het madeliefje, maar muurfijnstraal wordt groter en bloeit overvloediger.

Naamgeving

De aanduiding fijnstraal heeft betrekking op de breedte van de lintbloemen. Deze vrouwelijke straalbloemen (lintbloemen) zijn hoogstens een millimeter breed en veel smaller dan lintbloemen van andere composieten.

Erigeron is samengesteld uit eri (vroeg) en geron (grijs). De naam slaat op het grijze zaadpluis dat snel na de bloei in grote hoeveelheden verschijnt. Wilhelm Friedrich Karwinski von Karwin (1780 –1855) was een natuurvorser die in Brazilië en Mexico veel dieren en planten verzamelde.

Vertaling

Engels: Mexican Fleabane
Frans: Erigéron mucroné
Duits: Mexikanisches Berufkraut

Voorkomen

Muurfijnstraal voelt zich vooral goed op verweerde muren langs het water, maar komt ook voor op voetpaden, langs muren, ruigtes, spoorwegen en in tuinen. In Brugge kan je de plant zowat overal in de binnenstad vinden.

Muurfijnstraal
Muurfijnstraal te midden van steenbreekvaren en muurleeuwenbek

Beschrijving

De plant wordt 15-50 cm hoog en heeft een gladde, weinig behaarde, liggende tot opstijgende stengel. De stengel is lang, dun en geribd.

De bladeren staan verspreid aan de stengel en zijn ofwel langwerpig ofwel ingesneden en dan vaak drielobbig, met naar voren gerichte, spitse slippen.

Bladen van muurfijnstraal
Bladen van muurfijnstraal

Bloei

Muurfijnstraal bloeit vanaf mei t/m augustus met talrijke witte bloemen.

De plant heeft een hart van heldergele buisbloemen, omringd met een krans van witte of lichtpaarse lintbloemen. De lintbloemen zijn van boven wit en van onderen roze tot paars.

Bloemen van muurfijnstraal
Bloemen van muurfijnstraal

Na de bevruchting verschijnt er een lang, lichtbruin nootje met langharig vruchtpluis.

De plant kan zich ook ongeslachtelijk vermeerderen via zijn wortelstok en via stengels, die op de grond liggen en gaan wortelen.

Toepassingen

De plant wordt verkocht als tuinplant.

Er is geen informatie over het gebruik van de plant in de keuken of als geneeskruid. Dat heeft zeker te maken met het feit dat de plant nog maar recentelijk tot bij ons is gekomen.

Referenties en meer info

https://www.stadsplanten.be/muurfijnstraal-een-parel-op-de-brugse-kroon
https://www.wilde-planten.nl/muurfijnstraal.htm
https://nl.wikipedia.org/wiki/Muurfijnstraal
https://www.floravannederland.nl/planten/muurfijnstraal
https://www.stadsplanten.nl/2018/10/muurfijnstraal-het-madeliefje-van-een-rotsige-ondergrond
https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=29446

You may also like...

1 Response

  1. Marc Willems schreef:

    Inderdaad Nic, in Brugge staan alle kademuren weer vol muurfijnstraal. Het is een lust voor het oog.
    Hopelijk krijgen jullie hem binnenkort ook te zien. De natuur een handje helpen? 😉

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *