Reuzenzwam
De reuzenzwam (Meripilus giganteus) is een parasiterende schimmel uit de stam van de steeltjeszwammen (Basidiomycota).
De reuzenzwam zorgt voor rot in de wortels en dat betekent op langere termijn het einde van de boom. De rotting begint aan de onderzijde van de wortel.
Bestrijding is niet mogelijk.

Naamgeving
De zwam kan erg groot worden, vandaar zijn naam.
Vertaling
Engels: Giant polypore, black-staining polypore
Frans: Polypore géant
Duits: Riesenporling
Voorkomen
De reuzenzwam komt voor in het noordelijk halfrond. Ze komt wijdverspreid voor in Europa.
De zwam is vooral te vinden op beuk en eik, maar ook andere bomen kunnen aangetast worden.
In Mechelen kan je de zwam onder meer vinden in het Vrijbroekpark en langs de Jubellaan.

Beschrijving
De reuzenzwam is te herkennen aan het grote vruchtlichaam, dat meer dan 50 cm groot kan worden.
Het vruchtlichaam bestaat uit een groot aantal platte, halfronde tot waaiervormige hoeden die uit een centrale knol groeien. De bovenzijde is aanvankelijk geel- tot lichtbruin gekleurd, maar wordt donkerbruin naarmate de hoed ouder wordt. De rand is doorgaans wat lichter gekleurd.

Levensloop
De infectie van een boom begint meestal op de onderzijde van een afgestorven hoofdwortel. Van daaruit verspreid de schimmel zich. Doordat de wortels vervolgens problemen krijgen om voldoende vocht en mineralen op te nemen, zie je vaak een uitgedunde bladerkroon.
Ook kan de stabiliteit van de boom in het gedrang komen, waardoor de boom sneller zal omvallen.
De schimmel kan verder leven op dode bomen als saprofyt (dit is een organisme dat organische stoffen kan opnemen uit dode organismen).
Voortplanting
In de zomer en herfst wordt het vruchtlichaam gevormd. Meestal groeit dat aan de voet van de stam, maar het kan ook verder weg worden gevonden (altijd in de buurt van een wortel).
De witte tot gelige buisjes zijn tot tien millimeter lang.

Bij aanraking of beschadiging verkleurt de onderkant bruinzwart. Het zachte, vezelige vlees is gelig. De sporen zijn bolvormig tot ovaal of ellipsvormig.

Culinair
De reuzenzwam wordt doorgaans niet gegeten, vanwege het taaie vlees en de lichtzure smaak. Jongere exemplaren zijn wel eetbaar.
Referenties en meer info:
ttps://nl.wikipedia.org/wiki/Reuzenzwam
https://www.natuurpunt.be/soorten/paddenstoelen/reuzenzwam
https://www.rootsmagazine.nl/nieuws/reuzendoder