Roodborst
Het roodborstje (Erithacus rubecula) is een zangvogel uit de familie van de Vliegenvangers (Muscicapidae). De vogel is vooral herkenbaar aan zijn rode keel en borst. Hij heeft verhoudingsgewijze lange pootjes en een spitse snuit. Mannetjes en vrouwtjes zien er hetzelfde uit. De vogel komt voor in grote delen van Europa. Het roodborstje is de Nationale vogel van het Verenigd Koninkrijk en wordt vaak gezien als een teken van hoop.
Roodborst: beschrijving
Het vogeltje wordt zo’n 14 cm groot. Roodborstjes leven solitair en verdedigen hun territorium heel fel tegen soortgenoten.
Hun voeding bestaat voornamelijk uit op de grond levende insecten, slakken, wormen en spinnen. Fruit en bessen vullen het dieet aan. In mijn tuin zie ik ze ook eten van de mezenbollen en hier en daar pikken ze een graantje mee. Roodborstjes kunnen vrij oud worden, maar velen laten het leven al in hun eerste levensjaar. Daarom is hun gemiddelde leeftijd maar zo’n 2 à 3 jaar.
Broeden doen ze op of dicht bij de grond. Ze zoeken onder meer gaten en spleten in muren, klimop of andere dichte begroeiing. Ze broeden van april tot juli. In die periode hebben ze 2 legsels van telkens 5 tot 7 eieren. Het vrouwtje broedt de eieren uit, maar de jongen worden door beide partners gevoed.
Wanneer het vrouwtje aan het tweede legsel begint, staat het mannetje alleen in voor de jongen van het eerste legsel. De eieren zijn vrij wit van kleur met kleine rode vlekjes en zo’n 2,5 cm groot. De broedduur bedraagt ongeveer 12 dagen en de jongen blijven zowat 2 weken op het nest. Na het uitvliegen worden ze nog 13-15 dagen door de ouders verzorgd.
De roodborst is een trekvogel, maar ook standvogels zijn gekend. Roodborstjes trekken ’s nachts. In mijn tuin zie ik het roodborstje in de loop van september verschijnen, om weer te vertrekken in het voorjaar. Er zijn echter ook roodborstjes die hier broeden en overwinteren in meer Zuidelijke landen.
Jonge roodborstjes hebben nog geen rode borst en dat komt goed uit, want zo zien de volwassenen hen niet als concurrenten.
Je kan roodborstjes in de winter helpen met bijvoeren. Mezenbollen, gedroogde meelwormen, ongekookte havermout of een zadenmix kunnen helpen. Ook besdragende planten zoals kardinaalsmuts en hulst worden niet versmaad.
Als je mezenbollen aanbiedt, hou er dan wel rekening mee dat roodborstjes niet zo handig zijn als mezen. Een takje in de buurt kan helpen zodat het roodborstje ook aan de bollen kan.
Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Roodborst
https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/vogelgids/vogel/roodborst
Mooie foto’s Nic