Schijfkamille
Schijfkamille is een eenjarige plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). Hij onderscheidt zich van echte kamille doordat de witte lintbloemen ontbreken.
De plant verdraagt vorst, droogte en zout en is een van onze meest voorkomende stoepplanten. De stengels zijn taai en veerkrachtig en richten zich altijd weer op, zelfs als er een auto overheen rijdt.
Vertaling
Engels: Pineapple Weed
Frans: Matricaire discoïde
Duits: Strahlenlose Kamille
Voorkomen
Schijfkamille vind je zowel op de stoep in je straat als op nog niet bewerkte akkers.
De plant komt oorspronkelijk uit Noordoost-Azië en Noord-Amerika, maar heeft zich wereldwijd verspreid.
Beschrijving
Schijfkamille is een laagblijvende eenjarige plant, waar men meestal overheen kijkt. Hij wordt 5-30 cm hoog.
De stengels zijn vertakt, taai en kaal.
De heldergroene bladeren zijn fijn veerdelig en zitten verspreid aan de stengels.
Bloei
Je kan de plant het grootste deel van het jaar in bloei aantreffen. Meerdere generaties per jaar zijn mogelijk.
Hij heeft kleine, geelgroene bloemhoofdjes, die enkel bestaan uit buisbloemetjes. Het lijken wel onrijpe aardbeien. Bij kneuzing ruiken de bloemen naar een combinatie van kamille en ananas. Sommigen hebben het over een “snoepjesgeur”.
Zoals bij alle composieten is de vrucht een nootje.
Culinair
Schijfkamille wordt soms gebruikt als culinair kruid. De bladeren en bloemen hebben een kenmerkende ananasachtige geur en een lichtzoete smaak. Ze kunnen worden toegevoegd aan salades, soepen of als garnering.
Je kan schijfkamillethee maken door een handvol jonge bloemhoofdjes in heet water te laten weken. Na 5 à 10 minuutjes heb je een lekker kopje, die smaakt naar een zoetere versie van kamillethee – heerlijk! Men kan ook de bladeren of zelfs hele planten gebruiken om thee te zetten, maar de bladeren zullen voor een iets bitterder smaak zorgen.
Zoals met de meeste planten waarvan je een thee kunt zetten, kun je er ook een siroop van maken. Oogst de bloemhoofdjes en doordrenk ze met water, zeef en meng het water met suiker om de siroop te vormen. Bovendien kunt u de siroop gebruiken als smaakstof voor heerlijke puddingen en desserts, zoals panna cotta of ijs, en deze versterken met de uitgesproken annanassmaak van schijfkamille.
https://www.stadsplanten.be/geen-pin-up-schijfkamille/
Schijfkamille in de volksgeneeskunde
Het kruid heeft een geschiedenis van traditioneel medicinaal gebruik. De bladeren en bloemen zijn rijk aan etherische oliën en worden gebruikt om kruidenthee of infusies te maken waarvan wordt aangenomen dat ze kalmerende eigenschappen hebben. Het is ook gebruikt voor huidaandoeningen zoals huiduitslag, brandwonden en insectenbeten.
Referenties en meer info
https://nl.wikipedia.org/wiki/Schijfkamille
https://www.ecopedia.be/planten/schijfkamille
https://wilde-planten.nl/schijfkamille.htm
https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=28565