Wilde natuur – Een spontaan ontstaan jong bos
Tussen de voormalige stationsparking en het vroegere boemekot is er een strook waar spontaan een jong bos is ontstaan. Het bos is meer dan 10 jaar oud. Je vindt het bos aan de linkerkant als je van de Leuvense vaart de Motstraat inrijdt.
Zoals ik reeds in het artikel over het boemekot schreef heeft Mechelen grootse plannen voor dit hele gebied. Mechelen wil meer mensen aantrekken en dit zal onvermijdelijk ten koste van onze natuur gaan. Voor de te bouwen jachthaven moet dit jonge bos nu sneuvelen.
Standpunt: Ik ken in mijn verre omgeving niemand die vragende partij is voor een jachthaven, maar onze politici hebben beslist en dus zullen we binnenkort allemaal langer voor de Coloma- of Plaisancebrug moeten staan om die potsierlijke boten met hun menselijke ijdeltuiten te laten passeren. Nu nog een golfterrein…
De geschiedenis van deze gronden ken ik niet, maar net zoals de rest van de terreinen in dit gebied zal er wel een industrieel verleden zijn. In het bos zijn er nog betonstroken te zien en overal ligt er vuiligheid. De grond zal allicht sterk vervuild zijn.
Voor de wilde natuur maakt dit echter allemaal niet veel uit. Zij koloniseerde dit gebied al snel. Zoals het wilde natuur betaamt lopen er geen paden door dit bos.
Nu hangen er borden, die ons vertellen dat alles zal gekapt worden. Bomen, struiken, planten, dieren (mollen, egels, muizen, ratten, padden, kleine roofdieren) en insecten zullen om het leven komen. Het is misschien iets waar we nooit bij stilstaan, maar elke keer als er een bulldozer de grond ingaat vindt er letterlijk een massaslachting plaats.
Wilde natuur: beschrijving
Op deze terreinen vind je verschillende habitats, afhankelijk van het soort ondergrond. Op de betonstroken vind je onder meer rotsplanten en kandelaartjes. Andere stroken zijn dicht bebost of vrij open. Op de open stroken zie je meer grassen en bloeiende planten.
Je vindt hier een grote verscheidenheid aan bomen en struiken. Zo staan er berken, beuken, dwergmispels, eiken, gewone esdoorn, grauwe wilg, meidoorn, hondsroos, robinia, vlinderstruiken, wilgen, Japanse duizendknoop, bramen en zomerlindes. In de meeste Vlaamse bossen met hun monoculturen zie je veel minder verscheidenheid. Hieronder enkele foto’s:
Daarnaast staan er heel wat planten, zoals grassen, gele morgenster, klimop, lavendel, luzerne, sikkelklaver, slanke mantelanjer, tripmadam, wilde marjolein, wit vetkruid, zilverschoon, zomerfijnstraal, heelblaadjes, kandelaartjes, mossen en nog veel meer (afhankelijk van het jaargetijde). Hieronder enkele voorbeelden:
Zoals je kan zien in de opsomming van de planten herken je soorten die zich spontaan zijn komen vestigen zoals vlinderstruiken en berken, maar ook soorten die vroeger door mensen zijn aangeplant en die zonder verdere hulp van de mens hebben kunnen overleven zoals de dwergmispel en de lavendel.
Inheemse- en uitheemse planten staan hier zij aan zij.