Stinzenplanten
De schrijfwijze “stinsenplanten” wordt eveneens gebruikt.
Duits: Stinsenpflanze
Je moet niet naar Hallerbos om zeeën van bloemen te zien (boshyacinten). Het kan ook dichter bij huis…
Kasteeldomein Emmaüs
Toen ik onlangs een wandeling maakte langs de put van Walem zag ik langs de autostrade duizenden sneeuwklokjes in bloei staan. Het bleken ook nog eens verschillende variëteiten te zijn.
Tussen de vele sneeuwklokjes stonden ook andere planten, waarvan er een aantal al in bloei stonden. Anderen zullen de volgende weken volgen.
Volg de Spildorenlaan in Walem (naast de watertoren van Walem). Je passeert het kasteeldomein Emmaüs. Het domein strekte zich vroeger uit tot aan de Dijle, maar door de aanleg van de E19 werd het voormalige park middendoor gesneden. Het kasteeldomein is privé, maar verder langs de weg richting Put van Walem kan je in deze periode van het jaar (februari-maart) talloze stinzenplanten zien. De foto’s op deze pagina zijn genomen begin februari.
Meer info over de geschiedenis van het kasteel:
https://www.mechelen.be/omd-2010-brochure
Stinzenplant is een in Nederland en Duitsland gangbare benaming voor een groep planten die vroeger alleen voorkwamen op oude landgoederen, boerenhoven, pastorietuinen, voormalige stadswallen en dergelijke. Het natuurlijke verspreidingsgebied van deze planten ligt veelal zuidelijker. In Vlaanderen is het gebruik van deze naam minder gebruikelijk. Hier spreekt men meestal over voorjaarsbloeiers, knolgewassen of dergelijke.
Stinzenplant komt van het Friese woord stins. Dat was een stenen gebouw, een verdedigbare vesting of klein kasteeltje.
Stinzenplanten zijn vaak bol-, knol- en wortelgewassen die vanaf de 16e eeuw werden aangeplant en deels verwilderd zijn. Het kan gaan om soorten die plaatselijk niet inheems zijn (maar wel elders in het land voorkomen), maar ook soorten van elders in de wereld (keizerskroon bijv.).
Meestal zijn het vroeg bloeiende soorten, die een bosrijke omgeving prefereren.
Voorbeelden
Enkele voorbeelden van stinzenplanten zijn:
Arondskelk, Blauwe druifjes, Bosaardbei, Bosanemoon, Boshyacint, Cyclamen, Daslook, Gevlekte arondskelk, Gevlekt longkruid, Gewone vogelmelk, Italiaanse arondskelk, Keizerskroon, Knikkende vogelmelk, Krokus, Sneeuwklokje, Speenkruid, Stengelloze sleutelbloem, Stinkend nieskruid (Helleborus foetidus), Wilde narcis, Wilde tulpen enz.
Referenties en meer info
https://nl.wikipedia.org/wiki/Stinsenplant
https://www.sterkebollen.nl/advies/wat-zijn-stinzenplanten/
2 Responses
[…] kan zien is de Italiaanse aronskelk met zijn opvallend grote, wit geaderde bladeren. Het is een stinzenplant die je vaak verwilderd kan tegenkomen. Op plaatsen waar mensen hun groenafval dumpen is het een […]
[…] Japans hoefblad (Petasites japonicus) is een vaste plant die behoort tot de familie Asteraceae, ook wel bekend als de composietenfamilie. De plant wordt ook bij de stinzenplanten gerekend. […]