Tripmadam

Tripmadam (Sedum rupestre) is een inheemse, overblijvende plant uit de vetplantenfamilie ( Crassulacea). De plant is wintergroen.

Tripmadam
Tripmadam langs de Leuvense vaart (Mechelen)

Naamgeving

Tripmadam is afkomstig van ’tripe de madame’ oftewel trijp, een fluweelachtige kledingstof. De plant zelf heeft niets met deze kledingstof te maken, maar de kleur en/of structuur van de bladen (van op afstand gezien) zou gelijken op de kleur/structuur van trijp…

Sedum is mogelijk afgeleid van het Latijnse sedere (zitten). De plant zat op rotsen. Rupestre betekent van de rotsen.

Vertaling

Engels: prickmadam
Frans: triquemadame
Duits: Felsen-Mauerpfeffer

Voorkomen

Ik heb de plant aangetroffen op ruderale plaatsen in industriepark-zuid , op kerkhoven en langs de Leuvense vaart, maar je vindt tripmadam bijvoorbeeld ook langs de stenige Rupeloever.

Tripmadam
Tripmadam

De plant groeit voornamelijk op zandgrond, muren en langs rivieren.

Beschrijving

Tripmadam heeft een sterk vertakte wortelstok waaruit de vele niet-bloeiende takken groeien. De tot 2 cm lange bladeren hebben aan de top een spits puntje.

Bladen van tripmadam
Bladen van tripmadam (let op het spitse puntje)

Hiermee is het duidelijk te onderscheiden van wit vetkruid. Deze laatste heeft afgeronde blaadjes en bloeit bovendien met witte bloemen.

Bloeiwijze

De bloeiperiode loopt van juni tot augustus. De bloemstengels worden tot 35 cm hoog. Voor de bloei heeft deze stengel de neiging te knikken, tijdens de bloei staat deze rechtop. De talrijke gele bloemen staan dicht op elkaar aan het uiteinde van de bloeiende stengels.

Bloemen van tripmadam
Bloemen van tripmadam

De kroonbladen zijn minstens tweemaal zo lang als de kelkbladen. Het aantal kroonbladen is variabel. Hiernaast zijn er ook niet bloeiende stengels. De plant wordt tijdens de bloei bezocht door honingbijen, solitaire bijen, hommels en vlinders.

Culinair

Tripmadam kan gegeten worden, en wordt dan in salades, sauzen, soepen, dressings, garnering, bij vis, aardappelgerechten etc. gebruikt. Gebruik alleen de jonge blaadjes en de nog niet bloeiende spruiten. Tripmadam moet vers worden gebruikt. Het smaakt licht zurig en peperig. Het combineert goed met citroen en wordt ook wel als bestanddeel voor kruidenwijn en kruidenazijn gebruikt.

Andere toepassingen

De plant is goed te gebruiken in rotstuinen en op groendaken.

Referenties en meer info

https://www.stadsplanten.nl/2020/10/tripmadam-geen-dame-van-plezier
https://www.ecopedia.be/planten/tripmadam
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tripmadam

You may also like...

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *