Tuinbingelkruid
Het betreft hier een erg onopvallend plantje. Op de parking aan de waterskiput in Walem kon het eindelijk mijn aandacht vangen. En de plantjes staan ook nog eens volop in bloei. Tijd voor een artikel…
Tuinbingelkruid (Mercurialis annua) is een eenjarige plant uit de wolfsmelkfamilie (Euphorbiaceae). In tegenstelling met veel planten uit deze familie heeft de plant geen melksap in zijn stengel. Opvallend is dat de plant zachte winters kan overleven.
Engels: Annual Mercury
Frans: Mercuriale annuelle
Duits: Einjähriges Bingelkraut
De plant komt onder andere voor in moestuinen, vandaar de naam.
Mercurialis is naar de God Mercurius genoemd. Annua betekent eenjarig.
Tuinbingelkruid komt van nature voor in het Middellandse Zeegebied en is van daaruit verspreid over onder meer West- en Midden-Europa.
Tuinbingelkruid: beschrijving
Je vindt de plant op omgewerkte grond, braakliggende grond, moestuinen, ruderale plaatsen, bermen, dijken, spoorbermen en tussen straatstenen.
De plant wordt 20-40 cm hoog en heeft een kale, rechtopgaande, bossig vertakte stengel. Het lichtgroene, kort gesteelde blad is eirond tot lancetvormig. De vrouwelijke planten hebben smallere bladeren dan de mannelijke.
De plant bloeit van juni tot het einde van het jaar. De plant is eenslachtig. De mannelijke planten van tuinbingelkruid zijn te herkennen aan de aarvormige bloeiwijzen met veel dicht op elkaar staande, lichtgroene en eenvoudige meeldraadbloemen. Ze hebben acht tot twaalf meeldraden. Ze steken boven de vertakte planten uit.
De vrouwelijk bloeiende planten zijn te herkennen aan de kleine vrouwelijke stamperbloemen in de oksels van de bladeren.
Na de bevruchting, die meestal door de wind gebeurt, ontstaan tweedelige vruchtjes.
Deze vrucht is tot 4 mm breed en behaard.
Zowel de zaden als de wortels van de plant zijn giftig. Deze gifstoffen kunnen problematisch zijn omdat ze rode bloedcellen kunnen vernietigen. Vooral runderen en schapen zijn er gevoelig voor.
Tuinbingelkruid in de kruidengeneeskunde
De plant werd vroeger gebruikt als purgeermiddel. Eén van de volksnamen in Frankrijk is dan ook ‘caquenlit’.
Referenties en meer info
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tuinbingelkruid
https://www.floravannederland.nl/planten/tuinbingelkruid
https://www.stadsplanten.nl/2020/03/bingelkruid-uit-de-tuin/
https://wilde-planten.nl/tuinbingelkruid.htm
‘Caqenlit’, what’s in a name! 😉