Vlasbekje

Het vlasbekje, ook “vlasleeuwenbek” genaamd, is een algemeen voorkomende, overblijvende plant uit de weegbreefamilie (Plantaginaceae). De plant komt voor in heel Europa en in West-Azië.

Leeuwenbek duidt op de vorm van de oranjegele bloem, die bij samendrukken lijkt op een opengesperde muil. Linaria komt van het Latijnse linum (vlas), vanwege de gelijkenis van de bladen met die van vlas. Vulgaris betekent gewoon.

Engels: Common Toadflax
Frans: Linaire commune
Duits: Gemeines Leinkraut

Vlasbekje: beschrijving

De plant komt algemeen voor, onder meer op ruderale plaatsen (ruigten, puinhopen), duinen en in wegbermen.

Vlasbekje
Vlasbekje

Vlasbekje heeft wortels die tot een meter diep de grond in gaan.

De 3–8 cm lange bladeren zijn lancetvormig en hebben twee kleine steunblaadjes aan de bladvoet.

Vlasbekje
Vlasbekjes in bloei

De plant kan 30–90 cm hoog worden en bloeit met gele bloemen in trossen aan de stengeltoppen van juni tot eind oktober. Op de bloemen is heel goed de naar achteren uitstekende spoor te zien. In die spoor zit nectar.

Aan de bloemen vallen ook de oranje vlekken op die insecten de weg wijzen naar het inwendige van de bloem. Doordat de bloem door middel van de onderlip is afgesloten, gebeurt de bestuiving alleen door krachtige insecten zoals hommels of bijen.

Vlasbekjes op de stoep
Vlasbekjes op de stoep

Hoewel leeuwenbekken echte bij- en hommelbloemen zijn, is de bloem van het vlasbekje te diep voor sommige hommels. De diertjes bijten daarom de bloemspoor onderaan open. Dit wordt ‘diefstal met inbraak’ genoemd.

Vlasbekje in de kruidengeneeskunde

Vroeger werd de plant gebruikt als laxeermiddel of urine-afdrijvend middel. Ook werd hij gebruikt bij lever- en miltkwalen. Zomersproeten en geelzucht zouden ermee verdwijnen.

Vlasbekje: andere toepassingen

In de Middeleeuwen werd een aftreksel van de plant toegevoegd aan het water waarmee de was werd gedaan. Hierdoor werd de grauwe kleur van de was enigszins verbloemd. Ook werden kinderen gewassen met een aftreksel van de plant om hen zodoende te beschermen tegen betovering.

Referenties en meer info:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlasbekje
https://wilde-planten.nl/vlasbekje.htm
https://www.floravannederland.nl/planten/vlasbekje
https://wildeplanteninbrugge.blogspot.com/2016/06/vlasbekje_26.html
https://www.wildebloemen.info/pages%20bloemen/V/vlasbekje.php

You may also like...

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *