Vlasbekje
Het Vlasbekje (Linaria vulgaris), ook vlasleeuwenbek genaamd, is een algemeen voorkomende, overblijvende plant uit de weegbreefamilie (Plantaginaceae).
Naamgeving
Leeuwenbek duidt op de vorm van de oranjegele bloem, die bij samendrukken lijkt op een opengesperde muil.
Linaria komt van het Latijnse linum (vlas), vanwege de gelijkenis van de bladen met die van vlas. Vulgaris betekent gewoon.
Vertaling
Engels: Common Toadflax
Frans: Linaire commune
Duits: Gemeines Leinkraut
Voorkomen
De plant komt voor in heel Europa en in West-Azië. Je vindt het vlasbekje op ruderale plaatsen, bosranden, langs wegen en spoorwegen en zelfs op de stoep.
Beschrijving
De plant kan 30–90 cm hoog worden.
Vlasbekje heeft wortels die tot een meter diep de grond in gaan.
De 3–8 cm lange bladeren zijn lancetvormig en hebben twee kleine steunblaadjes aan de bladvoet.
Bloeiwijze
Vlasbekje bloeit met gele bloemen in trossen aan de stengeltoppen van juni tot eind oktober. Op de bloemen is heel goed de naar achteren uitstekende spoor te zien. In die spoor zit nectar.
Aan de bloemen vallen ook de oranje vlekken op die insecten de weg wijzen naar het inwendige van de bloem. Doordat de bloem door middel van de onderlip is afgesloten, gebeurt de bestuiving alleen door krachtige insecten zoals hommels of bijen.
Hoewel leeuwenbekken echte bij- en hommelbloemen zijn, is de bloem van het vlasbekje te diep voor sommige hommels. De diertjes bijten daarom de bloemspoor onderaan open. Dit wordt ‘diefstal met inbraak’ genoemd.
Vlasbekje in de kruidengeneeskunde
Vroeger werd de plant gebruikt als laxeermiddel of urine-afdrijvend middel. Ook werd hij gebruikt bij lever- en miltkwalen. Zomersproeten en geelzucht zouden ermee verdwijnen.
Andere toepassingen
In de Middeleeuwen werd een aftreksel van de plant toegevoegd aan het water waarmee de was werd gedaan. Hierdoor werd de grauwe kleur van de was enigszins verbloemd. Ook werden kinderen gewassen met een aftreksel van de plant om hen zodoende te beschermen tegen betovering.
Referenties en meer info:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlasbekje
https://wilde-planten.nl/vlasbekje.htm
https://www.floravannederland.nl/planten/vlasbekje
https://wildeplanteninbrugge.blogspot.com/2016/06/vlasbekje_26.html