Wilde natuur – De vroegere stationsparking

De vroegere stationsparking bevindt zich achteraan het station naast de Galapagosput. De grond bestaat uit vierkantige kunststof grasplaten opgevuld met een soort gemalen asfalt. 

De vroegere stationsparking in Mechelen
De vroegere stationsparking in Mechelen

De parking lijkt helemaal niet aantrekkelijk voor planten en ziet er op het eerste zicht kaal uit. Weer en wind hebben hier vrij spel en de grond droogt rap uit. Toch verschijnen hier en daar al de eerste struiken, voornamelijk vlinderstruiken. 

Vlinderstruik op de voormalige stationsparking
Vlinderstruik op de voormalige stationsparking

Wie echter zijn tijd neemt zal tussen de grasplaten heel wat plantjes zien. Het lijken soms wel kleine stadstuintjes. 

Kleine stadstuintjes
Kleine stadstuintjes

De eerste helft van het jaar zag ik onder meer volgende soorten: Duizendblad, Bezemkruiskruid, Bijvoet, Behaard breukkruid, Gewone zandmuur, Kandelaartje, Muurpeper, Veldereprijs, Wit vetkruid, Zandhoornbloem, Kleine leeuwentand, Klein streepzaad, Kamille, Klaproos, Speerdistel en Wilde reseda.


Aan de rand van de parking, tegen de muur die de naburige huizen afschermt, vind je ruigten. Ruigten zijn plekken waar er geen beheerswerken gebeuren en de natuur (tijdelijk) gewoon haar gang kan gaan. Vaak gaat het om gronden met veel bouw- en ander, door mensen geproduceerd, afval. Naast de plantjes, die je ook op de parking vindt, zie je hier grotere planten zoals Peen, Duizendblad, Zwaardherik (rucola, raketsla), Brandnetel, Esdoorn en Braamstruiken.

Ruigteplanten
Peen, kompassla, Sint-Janskruid, Schermhavikskruid e.a.

Later op het jaar verdwenen plantjes zoals kandelaars en muurpeper, maar kwamen duizendblad, fijnstraal, hertshoornweegbree, smalle weegbree, grote weegbree, bezemkruiskruid, kleine mantelanjer, biggenkruid, kruidkers e.a.in de plaats.

In de winter en het vroege voorjaar zie je vooral typische rotsplanten, zoals kandelaartjes, muurpeper en wit vetkruid. Ook mossen verschijnen dan volop dankzij de koelere en vochtigere omstandigheden.

You may also like...

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *