Wespspin

De Wespspin (Argiope bruennichi) wordt ook wel tijgerspin genoemd.  Ik trof in augustus 2023 meerdere exemplaren aan langs de fietsostrade richting Zemst. Ze zaten op kniehoogte tussen grassen en andere planten.

Vrouwelijke wespspin (bovenzijde)
Vrouwelijke wespspin (bovenzijde)


Oorspronkelijk komt deze spinnensoort uit het Middellandse Zeegebied. Wellicht dankzij de minder koude winters en de warme zomers heeft de wespspin zijn leefgebied richting noorden kunnen uitbreiden. Deze spin is ongevaarlijk voor de mens.

Wespspin: beschrijving

De vrouwtjeswespspin heeft opvallende kleuren. Haar achterlijf is zwart met geel, soms met wit gestreept. De dwarse strepen hebben een grillig patroon. De pootjes zijn bruinzwart met gele strepen.

Vrouwelijke wespspin (onderzijde)
Vrouwelijke wespspin (onderzijde)


Het vrouwtje wordt meer dan 15 mm groot, zeker als ze vol met eitjes zit. Met haar vrij dikke en lange poten kan ze wel groter lijken. Het mannetje is met 4 tot 4,5 mm veel kleiner. Bovendien heeft hij niet zo’n opmerkelijke kleur als het vrouwtje. Hij is bruin met twee wat donkerder bruine lengtestrepen op het achterlijf.

De wespspin hangt altijd ondersteboven in het wielweb, dat te herkennen is aan de twee extra zigzag matjes die straalsgewijs vanuit het centrum zijn aangebracht. Deze worden het stabiliment genoemd. De exacte functie hiervan is niet precies bekend.

Wespspin in haar web met het stabiliment
Wespspin in haar web met het stabiliment


Voor het mannetje is de voortplanting geen geschenk.
Het mannetje wordt na de paring vrijwel altijd ingesponnen en later opgegeten. Het mannetje voorziet het vrouwtje daarmee van voedsel dat nodig is voor de ontwikkeling van de nakomelingen.

Ongeveer een maand na de paring, meestal in augustus, worden de eitjes afgezet in een relatief grote, gelige eicocon. Een cocon bevat honderden eitjes en wordt door het vrouwtje bewaakt tot ze sterft. Ongeveer een maand nadat de cocon is gesponnen komen de jonge spinnetjes uit het ei, maar verlaten de cocon pas in maart van het volgende jaar.

Gedurende de winter kunnen de donker gestreepte eicocons worden aangetroffen. Ze zijn zo groot als een golfbal en hangen meestal tussen grashalmen of struiken.

De wespspin voedt zich vooral met springende en laagvliegende prooien zoals sprinkhanen, libellen en kevers.

Bronnen:

https://groen-natuurlijk.nl/wespspin-argiope-bruennichi/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wespspin
https://www.natuurpunt.be/pagina/wesp-tijgerspin

You may also like...

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *