Witte honingklaver
Witte honingklaver (Melilotus albus) is een tweejarige plant uit de vlinderbloemenfamilie (Fabaceae). De plant heet honingklaver maar is geen klaver. De blaadjes lijken wel op die van klaver.
Vergelijkbare soorten zijn citroengele honingklaver, goudgele honingklaver en kleine honingklaver, allen met gele bloemetjes. Oorspronkelijk was de plant een steppebewoner. Hij is afkomstig uit Centraal-Azië.
Naamgeving
Honingklaver bevat veel nectar en de bloemen ruiken naar honing, vandaar de Nederlandse naam.
Klaver komt mogelijk van een Indogermaanse grondvorm glei (smeren), naar het kleverige vocht van de bloemen. Melilotus bestaat uit de Griekse woorden meli (honing) en lotus (klaver). Alba betekent wit.
Vertaling
Engels: White Melilot
Frans: Mélilot blanc
Duits: Weißer Steinklee
Voorkomen
Oorspronkelijk komt de plant uit Oost-Europa en Centraal-Azië.
Je vindt de struikachtige plant vooral op open, droge en recent omgewerkte grond langs spoorwegen, industrieterreinen en braakliggende terreinen.
In Mechelen vind je de plant langs de fietsostrade en op ruderale plaatsen.
Beschrijving
De plant heeft een dikke penwortel. De plant wordt 0,5 tot 1,5 m hoog.
De meerkantige stengels zijn wijd vertakt, waardoor witte honingklaver een struikachtig uiterlijk heeft. De bladeren staan verspreid aan de stengels en zijn allemaal drietallig. Het middelste deelblaadje is gesteeld.
Honingklavers zijn tweejarige planten, die met winterknoppen overwinteren. Deze knoppen groeien aan de voet van de plant, op de dikke penwortel die vol reservevoedsel zit. In de late lente beginnen de planten fors te groeien en vormen een struikachtige, sterk vertakte plant met talloze bloemtrosjes.
Als de plant wordt gedroogd komt de sterk geurende stof cumarine vrij. Coumarine geurt naar pas gemaaid gras.
Opgelet: In beschimmeld hooi kan coumarine in giftig cumarol of zelfs in dicumarol omgezet worden. Dit zijn bloedverdunnende stoffen waardoor soms dodelijke bloedingen kunnen ontstaan bij dieren die dit hooi eten. Overigens is het juist weer deze stof, die in de juiste dosering bij trombose gebruikt kan worden.
Bloeiwijze
De bloeitijd loopt vanaf juli tot en met september.
Witte honingklaver heeft witte, naar honing geurende vlinderbloemen, die gerangschikt staan in langgerekte, smalle trossen met 40 tot 80 witte bloemen.
De bestuiving vindt vooral plaats door honingbijen en zweefvliegen. Elk bloemetje vormt een kleine peul, waarin meestal maar één zaadje zit.
Culinair
De plant kan gebruikt worden als een kruid om kazen of andere producten extra aroma te geven. Zo kan je boerenkaas met honingklaver kopen:
https://www.beauvoordse-walhoeve.be/webshop/kaas/boerenkaas-honingklaver
Door de aanwezigheid van coumarine is de plant niet geschikt voor andere bereidingen.
Andere toepassingen
Vanwege zijn frisse geur legden de mensen vroeger gedroogde honingklaver tussen de kleren.
Uit de stengels werden vezels gewonnen.
De plant wordt gebruikt in zadenmengsels voor het aanleggen van een bloemenweide.
Witte honingklaver is in staat om stikstof te binden uit de lucht in de wortelknolletjes. Hierdoor wordt de grond vruchtbaarder als de plant wordt gemaaid en in de grond gewerkt.
Referenties en meer info:
https://www.wildebloemen.info/pages%20bloemen/W/witte%20honingklaver.php
https://wildeplanteninbrugge.blogspot.com/2016/06/witte-honingklaver.html
https://www.floravannederland.nl/planten/witte_honingklaver
https://wilde-planten.nl/wittehoningklaver.htm
https://nl.wikipedia.org/wiki/Witte_honingklaver
Leuk! Die Beauvoordse Boerenkaas honingklaver wil ik wel eens proeven. Zal ik eens zoeken.