Zevenblad

Zevenblad (Aegopodium podagraria) is een inheemse, overblijvende plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae).

Je kan zevenblad herkennen aan het blad en de driehoekige bladsteel. Fijngewreven blad ruikt lichtjes naar wortel of peterselie.

Zevenblad
Zevenblad

Naamgeving

Zijn Nederlandse naam dankt de plant aan een combinatie van een driedelig topblad met twee tweedelige deelblaadjes.

Blad van zevenblad
Blad van zevenblad

Aegopodium komt van het Griekse aix (geit) en podion (een klein voetje), vermoedelijk is de plant zo genoemd naar de vorm van de bladeren of omdat geiten het eten. Podagraria is afgeleid van het Latijnse podagra (voetjicht), waartegen de plant een geneesmiddel zou zijn.

Vertaling

Engels: Ground Elder
Frans: Herbe aux goutteux
Duits: Giersch

Voorkomen

Je kan de plant vinden in parken, bosranden, plantsoenen, tuinen,maar ook op braakliggende grond, ruderale plaatsen en ruigten.

Zevenblad
Zevenblad

Beschrijving

De plant groeit vaak in grote groepen en kan beginnen woekeren. Zevenblad heeft een wortelstok met veel uitlopers. De plant wordt tot 60 cm hoog.

De stengels zijn kaal en weinig behaard. De bloeistengels staan rechtop, zijn gevuld met merg en zijn driehoekig van vorm.

De bladen bestaan uit een drietallig topblaadje en twee tweetallige zijblaadjes (samen zeven). De verspreid staande stengelbladen zijn kleiner en hebben vaak maar drie zijblaadjes.

Tuinvarianten hebben vaak een witte tekening op de bladeren.

Bloei

De hoofdbloei loopt van mei tot en met juli.

Bloem van zevenblad
Bloem van zevenblad

De bloemschermen zijn 2-6 cm breed en bestaan uit tien tot twintig stralen. De bloemen zijn wit en 2-3 mm groot. De 5 kroonbladen zijn ingesneden. Er zijn ook 5 meeldraden. De randbloemen zijn stralend.

Detail van een bloem van zevenblad
Detail van een bloem van zevenblad

De groene splitvruchten zijn eivormig en 3-4 mm lang.

Culinair

De plant kan gebruikt worden als soepgroente of worden verwerkt in een salade.

De bloemen zijn eveneens eetbaar en smaken zoeter dan de rest van de plant. Ze zijn geschikt voor het op smaak brengen van kruidenlimonades, azijn en olie.

De stengels en knoppen kunnen ook worden gegeten als groente. De bladeren en de wat pittiger zaden kunnen worden gedroogd en vermalen tot een poeder en vormen een specerij voor soepen en sauzen.

Zevenblad soep met groene linzen:
https://plantaardiger.nl/zevenblad-soep-met-groene-linzen

Zevenblad in de kruidengeneeskunde

De plant werd gebruikt tegen jicht en reuma.

Omslagen van gekneusde bladeren zouden pijnstillend werken op pijnlijke gewrichten.

Referenties en meer info

https://www.wilde-planten.nl/zevenblad.htm
https://www.floravannederland.nl/planten/zevenblad
https://nl.wikipedia.org/wiki/Zevenblad
https://wildeplanteninbrugge.blogspot.com/search/label/Zevenblad
https://mergenmetz.nl/tuin/groentesoorten/zevenblad

You may also like...

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *