Zomerfijnstraal
Zomerfijnstraal (Erigeron annuus) is een één- of tweejarige, uitheemse plant uit de composietenfamilie (asteraceae).
De bloemen van zomerfijnstraal lijken op die van muurfijnstraal. Muurfijnstraal heeft echter een meer bossige groeiwijze en komt meestal (maar niet uitsluitend) in de buurt van water voor. Ook kleuren de bloemen van deze laatste vaak wat rozig.
Naamgeving
Fijnstraal slaat op de fijne straalbloemen.
Erigeron is samengesteld uit eri (vroeg) en geron (grijs), naar het grijze zaadpluis dat na de bloei verschijnt. Annuus betekent eenjarig.
Vertaling
Engels: Daisy Fleabane
Frans: Vergerette annuelle
Duits: Einjähriges Berufskraut
Voorkomen
Zomerfijnstraal komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Ze werd als sierplant in Europa ingevoerd. Al in de negentiende eeuw begon zomerfijnstraal te verwilderen en ondertussen komt ze in grote delen van Europa voor. De plant houdt van een zonnige groeiplaats.
Je vindt de plant op ruderale terreinen, langs spoor- en autowegen en niet zelden binnen het stedelijke gebied.
Beschrijving
Op de penwortel ontwikkelt zich eerst een bladrozet. Daaruit groeit een 30 tot 75 cm hoge, rechtopstaande, licht behaarde stengel.
Aan die stengel, die alleen in het bovenste deel vertakt, zitten de bladen verspreid. Ze zijn langwerpig tot spatelvormig en hebben een fijn gezaagde rand die ook nog wat gelobd is.
Bloeiwijze
Zomerfijnstraal bloeit van juni tot september met 1 tot 1,5 cm grote bloemhoofdjes.
De lintbloemen zijn wit tot blauwachtig en zijn veel langer dan de gele schijfbloemen (midden). Ze hebben 2 knotsvormige stempels.
De lintbloemen zijn slechts 1 mm breed en tot 10 mm lang. Opvallend is dat de smalle lintbloemen dicht op elkaar gedrongen zitten in meer dan één rij.
De vrucht is een 1,2 mm lang, lichtbruin nootje met vruchtpluis.
Culinair
De bloemetjes zijn eetbaar en smaken licht zoet.
Zomerfijnstraal in de kruidengeneeskunde
Aangezien de plant afkomstig is uit Noord-Amerika moeten we voor het gebruik van deze plant naar de indianenstammen aldaar kijken. Afhankelijk van de stam werd de plant voor verschillende doeleinden gebruikt.
Zo werd een thee van de bladen of bloemen gebruikt om aandoeningen zoals verkoudheid, koorts, diarree en spijsverteringsproblemen te behandelen. Ook werd het soms ingezet voor de behandeling van wonden of huidirritaties door de bladen als een zalf aan te brengen.
Meer info hierover vind je op onderstaande website:
https://www.gardensall.com/daisy-fleabane/#Tea_%E2%80%93_Leaves_Roots_and_Flowers
Referenties en meer info:
https://www.floravannederland.nl/planten/zomerfijnstraal
https://wilde-planten.nl/zomerfijnstraal.htm
https://wildeplanteninbrugge.blogspot.com/search/label/Zomerfijnstraal
https://www.ecopedia.be/planten/zomerfijnstraal
https://waarnemingen.be/species/6754
1 Response
[…] soorten met grote lintbloemen, zoals de muurfijnstraal (Erigeron karvinskianus) en de zomerfijnstraal (Erigeron annuus) zijn gemakkelijker te […]